In het document The Financial Crisis Response staat dat als alles tegen elkaar worden afgewogen, op zijn minst quitte wordt gedraaid en mogelijk zelfs een kleine winst wordt geboekt. ,,In het algemeen verwacht de overheid nu een ‘break even’-resultaat op haar financiële stabiliteitsprogramma’s en mogelijk een positief resultaat.”

Het grootste deel van de opbrengsten (179 miljard dollar) komt van de steunprogramma’s voor de banken. De grootste verliespost (151 miljard dollar) zit aan de kant van de gesteunde hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae.

Recessie

Volgens het ministerie zorgde de kredietcrisis in de VS voor de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie. Door de crisis gingen 8,8 miljoen banen verloren en werd 19,2 biljoen dollar (14.677 miljard euro) aan waarde van huishoudens weggevaagd, aldus het document.

Het ministerie zei dat nog een lange weg is te gaan voordat de economische schade door de crisis volledig is hersteld, maar dat de klap veel erger was geweest en de kosten veel hoger waren uitgevallen als de overheid niet had ingegrepen. De Treasury stelde verder dat de Amerikaanse huizenmarkt is gestabiliseerd, maar nog wel zwak blijft. Op de banenmarkt zijn er sindsdien 4,1 miljoen banen bij gekomen, maar de werkloosheid is nog steeds hoog, aldus de publicatie.

Te hulp

Naast banken en hypotheekbedrijven schoot Washington ook de autoconcerns General Motors en Chrysler te hulp. De geschatte kosten bedragen 22 miljard dollar. Volgens het document zijn dankzij de staatssteun meer dan een miljoen banen in de VS behouden gebleven en zijn er sindsdien meer dan 230.000 banen bij gekomen in de autosector.

In de berekeningen van het ministerie zijn de kosten voor stimuleringsprogramma's voor economisch herstel in de VS niet meegerekend. Het ministerie van Financiën gaf verder aan dat de Amerikaanse economie er nu sterker voorstaat door alle hervormingen die zijn doorgevoerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl